FAS İÇİ ULAŞIM ÇÖZÜMLERİ CAREEM UBER VE PETİT TAKSİ


Bugünkü konumuzda Fas içerisinde ulaşım sorunumuzu nasıl çözdüğümüzden bahsedeyim sizlere. 

  
 Aklıma gelmişken bu ülkeye yerleştiğimiz ilk dönemde eşimin şöförlüğünde her bölgeye ulaşımımız mümkündü.Lakin eşimin okulda olduğu(iş) dönemlerde ben yanlızca yakın yerlere alışverişe ancak yayan gidebiliyordum. 
  

 Bir süre sonra iş buldum ve artık taksi kullanmaktan başka çarem kalmadı. İlk kez taksiye bindiğimde Fransızca kursumdan dönüyordum ve taksici taksiye benden sonra 2 kişi daha alınca nevrim döndü. İlk başta anlayamadım lakin o sinirle çat pat Fransızcamla şoförle kavga ettim ve eve küp gibi döndüm. Sonradan öğrendim ki meğersem bu ülkede taksiler dolmuş gibi birden fazla yolcu alabiliyormuş. Her yolcu için ayrı saat açılıyormuş ve ilk binen yolcunun güzergahı öncelikli oluyormuş. 

 Velhasıl kavga gürültü bunada alıştık. Sonrasında Rabat şehir merkezi dışında da taksi kullanmam gerekti ve Temara' ya gitmek için Rabat'tan bindiğim taksi beni Temara girişinde indirdi ve oradan yeni bir taksi(farklı renkte)tutmamı söyledi.
 Varan 2 her şehirde ayrı taksi kullanılır. Taksiler diğer bölgeye girmez.

 Bunun dışında eğer şehirler arası yakın mesafe gidecekseniz BEYAZ taksiler var adı GRAND TAKSİ

 Onlar uzun mesafelerde dolmuşluk yapıyor, Beyaz renkli eski mercedes arabalara önde şoför dahil 3 kişi arkada 4 kişi biniyor ve genelde 10 dirhem oluyor ücretleri. son durkatan ya da ara durkaktan biniliyor. Ama yerliler dışında yabancılara tavsiye edilmi,yor çünkü kucak kucağa gidiliyor. 

  
 Şimdi gelelim buraya geldiğimden beri keşfettiğim en güzel şeylerden biri olan CAREEM ve ÜBER e. 

 Bu ülkede halen yasaklanmadıkları için sorunsuz kullanılsa da taksicilerden dayak yememek için gizleniyorlar. Hemen APP yi yüklüyoruz ve hesap açıyoruz. Bir telefon numarası şart. Programa bulunduğumuz nokta otamatik geliyor  ama gideceğimiz noktayı girmek bize kalıyor. Haritadan da seçilebilir. 

  Hem de şoförün adı,plakası ve kodunu görebiliyorsunuz. Önceden rezervasyon da mümkün özellikle havaalanı için.
  

 Şimdi fiyata bakalım.



 TAKSİYLE 12 dirhemlik mesafe

 CAREEM ile 22 dirhem

 ÜBER ile 45 dirhem ama zaten onda minimum 45 yani uzun mesafelerde ÜBER daha ucuz Careem  pahalı. Havalimanına ÜBER ile gidilmeli.

  Normal taksi ile RABAT havalimanına gidiş yok. 

  Uzun lafın kısası eğer turist iseniz ve Fas ta gezecekseniz ÜBER yükleyin havalinanında ücretsiz wifi var bağlanın ve bir araba çağırın. Otelinize gidin. giderken şoför ile anlaşabilirseniz tursitik gezi bile yapabilirler size. ama orda pazrlık edin ve ÜBER saatini kapattırıp pazarlığınıza göre devam edin. 


 DİPNOTLAR

 KAZABLANKA DA KESİNLİKLE TAKSİYE BİNİNCE SAYACI AçTIRMAYI UNUTMAYIN AKSİ HALDE SİZEDEN UÇUK RAKAMLAR İSTERLER. 

 FUAR ALANINA GİDECEKSENİZ HASSAN2 CAMİİ(fuar alanı orasıdır) İLE OTELLER BÖLGESİ EN FAZLA 20DİRHEMDİR. 

 KAZABLANKADA EN UZAK YER EN FAZLA 40 DIRHEM TUTAR 

 FUARDAN çIKINCA KAPIDAKİ TAKSİLER 50 DİRHEM İSTİYOR ASLA ONLARI KULLANMAYIN.

 YOLDAN GEÇEN TAKSİYE BİNİN.











Yorumlar

Popüler Yayınlar