FAS Kralligi Gumruk Vergisi Sorgulama sistemi kullanma kilavuzu



Fas Krallığı Gümrük Vergisi Sorgulama Sistemi
Kullanım Klavuzu







Öncelikle http://www.douane.gov.ma/adil/ linkinden yukarıda yer verilen sayfaya ulaşılır. Burada “Chapitre de la Nomenclature” başlığı altındaki kısımdan 2 li bazda ürün kodu seçilir. Örnek olarak 69 GTİP ini (Produits Ceramiques) seçelim.




Karşımıza yukarıdaki gibi bir sayfa çıkacaktır. Burada yeşil ile gösterilen GTİP lerdeki ürünlerin vergileri sisteme yansıyan ve bilgilerine ulaşılabilen GTİP lerdir. Örnek olması açısından “6902.10.00.00” GTİP li ve “Contenant en poids plus de 50 pour cent des éléments Mg, Ca ouCr, prisisimli ürünün vergisine bakmak için üzerine tıklandığında aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır.




Bu sayfada soldaki Menüde “Droits et Taxes” linkine tıklıyoruz. Tıkladığımızda aşağıdaki sayfada yer alan ekran çıkacaktır karşımıza.









Burada da görüldüğü üzere “6902.10.00.00” GTİP numaralı ürünün genel vergi oranları (tüm dünyaya uygulanan) aşağıdaki gibi tespit edilecektir.

 - Droit d'Importation* ( DI ) - Gümrük Vergisi: % 2,5
- Taxe Parafiscale à l'Importation* ( TPI ) - Özel İthalat Vergisi: % 0
- Taxe sur la Valeur Ajoutée à l'Import ( TVA ) - Katma Değer Vergisi: % 20

ANCAK, burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Fas ile herhangi bir ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması ya da Tercihli bir vergi rejimi varsa gümrük vergisi değişeceği için soldaki menüden  Accords et Conventions” linkine tıklanır.

Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.



Söz konusu ekranda Fas’ın “6902.10.00.00” GTİP li üründe Serbest Ticaret Anlaşması ya da benzeri uygulamalarla ilgili indirimli vergi uyguladığı ülkeler ve vergi oranları yer almaktadır. Türkiye için  Serbest Ticaret Anlaşmasından dolayı bu üründe gümrük vergisi oranı Liste’de görüldüğü üzere % 0’dır. (Droit d'Importation* ( DI) = % 0).

SONUÇ OLARAK:

“6902.10.00.00” nolu ürünün Türkiye’den İthalatında uygulanacak vergi oranları aşağıdaki gibi ortaya çıkmaktadır. Katma Değer Vergisi ve Özel İthalat Vergisi değişmemektedir.

- Droit d'Importation* ( DI ) - Gümrük Vergisi: % 0
- Taxe Parafiscale à l'Importation* ( TPI ) - Özel İthalat Vergisi: % 0
- Taxe sur la Valeur Ajoutée à l'Import ( TVA ) - Katma Değer Vergisi: % 20

Kaynak;  Turk Rabat Ticaret ateseligi tarafindan hazirlanmistir.




Yorumlar

Popüler Yayınlar