Rabata Yerlesmek (Rehber)



Uzun bir aradan sonra iste firsat bulup yazmaya baslayabildim, aramiza katilan yeni bebegimiz bunun bahanesi olarak kaldi;)

Yakin zamanda birden fazla bu sehre yeni tasinan aileleri gozlemledikce aslinda buraya gelmeden once onlari ve gelecekte Rabat'a tayini cikacaklari yonlendirecek ve bilgilendirecek bir kaynak olmadigina kanaat getirerek bu yaziyi planladim. Yazimizin bircok bolumunu cevremdeki arkadaslarimin yardimi ile zenginlestirmeyi umid ediyorum. Umarim doyurucu bir calisma olur.

Oncelikle bu sehre ve ulkeye gelmeden once bilmeniz gerekenlerden bahsedelim;

Fas gerçekte bir Arap-Berberi karışımı bir ülkedir Ve gerçekten de dışarıdan görüldüğü gibi çok fazla tehlikeli, korkunç, pis bir ülke değildir, bunu aklınızdan çıkarın. Yillar once Fransız sömürgesi olmuş olmasının da verdiği etkiyle daha modern daha temiz daha düzenli bir hayat yaşanmakta burada. knunlr ve kurallar guzel bir sekild euygulanmakta. Onu diger Afrika ülkelerinden ayıran yani Avrupa'ya yakın olması ve daha modern bir hayat yaşıyor olmasıdır.

 Rabat şehri ise ayrı bir güzelliktir. Bence Fas'ın en güzel şehri Rabat'tir. Ozellikle İstanbul'dan gelmiş birisi olarak Rabat'in çok temiz, bakımlı, güvenli ve düzenli olduğunu düşünüyorum. Mesela Rabat'ta araba kullanmak daha kolaydır, Rabat'ta alışverişe çıkmak tek başınıza dolaşmak guvenlidir.Takside kazıklanmak daha azdır daha zordur cünkü taksilerde taksimetre vardır. Diğer şehirlerde taksimetreyi açtırmak bile sorun olugundan dolayi Rabat'a gelmekten korkmayınız.

Burada malesef iş anlamında ticaret ölüdür, sehir baskent olmanin verdigi agirlikla daha cok devlet kurumlari ve yabanci temsilciliklerden olusur. 
  
Dedigim gibi daha çok memur şehri olmasi ve Fas kralınin sık sık uğrayıp resmi gorusmelerini yurutmesinden oldukca temiz ve bakimlidir.Caddeler güvenlidir. Tabii ki  şehir merkezinde, özellikle Hassan veya Agdal bölgesinde çok fazla geç saatlerde dışarıda durmak sakıncalı olabilmekle birlikte bayanlar için o kadar da korkunç bir yer değildir, 





Hassan

Agdal
Youssufia
Yacoub ek Mansour
Soussi 
Hay Riad
ilcelerinden olusur.


Hasan bölgesi Şehrin en eski ve en Merkezi yeridir Ticaret oradadır büyük firmaların merkezleri ve oteller oradadır Hasan Bölgesi'nde bir Hasan mozolesi vardır ki turistike kısımlardan ayrı bir yazıda bahsedeceğim O yüzden şu an girmek istemiyorum 2 olarak ambasador bölgesi vardır büyükelçiliklerin bulunduğu bölge bu bölgede daha çok villa yerleşimi bulunmaktadır ve Fransız büyükelçilikleri gibi büyükelçiliklerin bölgeleridir Bunun dışında Hayriad bölgesi vardır ki daha çok ikame yeri olarak görülmekte Hayriad da villalar (villa kiralari 20.000 dirhemden baslar, sitelerde kiralar 9.000 dirhemden baslar, havuzlu sitede 3+1 daire 11.000 dirhem aylik kirasidir. Emlakcilar da 1 kira komisyon alirlar.)bulunduğu kadar rezidans şeklinde siteler bulunmakta yaklaşık maksimum 5 katlı binalar bulunmaktadir.

 Burada 5 katın üstünde Yapı yapmak yasaktır Bunun dışında Agdal bölgesi var Agdal(kiralar 3000 dirhemden den 15.000 e kadar gidiyor binalar eski caddeler gurultulu lakin tum yabanclarin tercih ettigi bolge) daha çok Fransızların yerleşkesi olarak görülmekte Fransız sistem okulları yer almakta yine aynı zamanda alışveriş caddesi bulunmakta.Tramvay ile ulaşım sağlanabilmektedir lakin hat çok sınırlı bir bölgede malesef. Bunun dışında Souissi denilen bir bölge var, bu bölgede daha çok lüks evlerin bulunduğu havuzlu villalar anın bulunduğu bir bölge.(kiralar 20.000 dirhemden 35.000 e kadar. Hazır aklıma gelmişken belirteyim buradaki emlak fiyatları oldukça yüksek satın almak isterseniz oldukça zor pahalı Yani bir villa dediğimiz bir ev ufak bir bahçesi olan bir ev 400 bin Euro'dan satisa başlıyor 


Hay Riad oldukça lüks ve şık bir yine Souissi(sakin ve herseye uzak) de aynı şekilde ve son olarak Orangery (kiralar sitelerde 10.000 den basliyor) diye bir bölge var bu bölgede de yine bazı rezidanslar var ama biraz merkeze uzak olduğu için tercih edilmiyor daha cok yabancilar ve expatlar tercih ediyor.



Cok kısa Hayriad bölgesinden bahsetmek istiyorum çünkü burada yaşadığım için yaklaşık 4 yılımı buradan geçirdiğim için sizlere anlatmak isterim. Bu bölge özellikle güvenliğe önem veren rahat ve modern hayata önem veren Türkiye'deki sitelerde yaşamayı seven insanlar için uygun bölgelerdir. Burada bir rezidans (site) Prestigia Ryad Al Andalouse denilen ve Rabat'a yaşamaya gelen birçok Türk'ün tercih ettiği bir bölge, bu sitelerde yaklaşık  100'e yakın bina bulunmakta, bunların birçoğu bahceli, havuzlu, kapalı, güvenlikli ve bina ici garajlı siteler  Eğer çocuklu bir aileniz varsa ve gerçekten güvenliğe ve temizliğe önem veriyorsanız buradan kiralık daire bulmanız sizin için mantıklı olabilir. Fiyatlardan bahsetmek istiyorum; Prestigia da kiralar 8000 dirhem den başlıyor ve 2 artı 1 den başlıyor 2 artı 1 eşyasız 8000 dirheme bulabilirsiniz. Eşyalı isterseniz 15.000'ne kadar bulabilirsiniz havuzlu olacaktır. Yanlız burada dikkat edilmesi gereken bir sorun var Çünkü bu Prestigia siteleri tren yoluna çok yakın, mümkün olduğu kadar Tren yolundan daha uzak olan daireleri tercih etmenizi öneririm. Bu sitenin gerçekten binaları çok yeni Yaklaşık 6  yıllık bir hikayesi var. Dolayısıyla hiç kullanılmamış yahut az kullanılmış bir daire ile karşılaşacaksınız, mümkün olduğunca 15 binin üzerinde kira vermemeye dikkat ediniz çünkü değeri o kadardır 3 artı 1 havuzlu güvenlikli olan sitede oldukça büyük 160 metrekare daireler 11.000  dirhem kiraya verilmekte eşyalı olduğunda ise 14000 civarında bir fiyat biçilmek de daha küçük olanlar için ise yine söylediğim gibi 8000 ve 13000 arasında fiyat verilmektedir. Prestij konutlarında dikkat edeceğiniz diğer bir konu da binada dairede rutubet olmaması ve gunes alan daire olmasi, buna girişte dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü isitmak zaten buyuk bir sorun ki Klima ile isitilan daireler hep soguk en azinan gunes alan dairelerde isitma sorun olmuyor. Ayrica tesisat problemleri oldukca yuksek ve ev sahipleri de duyarsiz, ev sahibinizden isteyeceginiz en kucuk detayi bile daireye girmeden yapilmasi sartini kosmalisiniz aksi halde uzun sure beklersniz bir tamirci gelmeisni. Dolayısıyla daha dikkatli şekilde bakmak ve koklamak da fayda var. Diger dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta ise burada Emlak ajanslarına karşı dikkatli olmanızdır, Emlak ajanslarına sadece bir kiradan daha fazla ücret ödemeyiniz. Bunun dışında yine Facebook üzerinden Mamans de Prestigia diye kadinlarin kurdugu bir grup var oraya üye olmayı deneyerek orada bu ev sahiplerine daha kolay yoldan ulaşabilirsiniz .Eğer ki Fransızca biliyorsanız yahut İngilizce biliyorsanız bir ilan koyarak buraya gelmeden önce ev sahiplerinden ilanlarını alabilir direkt komisyon ödemeden ev sahibi olabilirsiniz.


Yorumlar

Popüler Yayınlar