Rabat'a gelirken ne getireyim? ne bulurum? nasil bir yer?



Rabat, Fas'in en modern en temiz ve bakımlı şehridir, gerek büyük elçiliklerin gerekse bakanlıkların bulunması sebebiyle güvenlik ve bakım en üst seviyelerde tutulur. Ayrıca Kraliyetinde burada konuşlanıyor olması en büyük etken elbette.
 
 Siz belki iş için belki yeni bir yatırım yahut yeni bir hayat için Rabat'a yerleşmeye karar verdiniz. Bu süreçte sizlere önceden genel geçer bilgi verebilecek pek kaynak bulamayacaksınız. Burada yaşam ve paylaşım genelde kendi içinde gruplaşan milliyetler ve diller ile sağlandığından ve Türk nüfusu oldukça az bulunduğundan şimdilik doğru adrestesiniz denilebilir. Biraz fazla detaya girmiş olsam da umarım her bir cümlede kendinize uygun bilgi bulabilirsiniz.
 
 Bu yazımda önceliğimiz Rabat'a gelmeden önce düşünülmesi gereken önemli bir konu olacak,
 
 Ilk taşınmada yanımızda neler getirmemiz gerektiği;
 
 Burada belirteceğimiz bilgiler genellikle Rabat ve çevresinde ikamet etmiş Türk kadınlarının fikirleri alınarak hazırlanmıştır.
 
 Ayrıca yazımızın sonunda sizlere link ve konum bilgileri paylaşacagimiz noktalar hakkında da detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.
 
 Türk olmak ve gurbetçi olmak denilince ilk aklımıza gelen elbette valizlerimizde eksik olmayan ÇAY. Maalesef bu ülkede henüz Türk çayı devamlı satışı yapılan hiçbir nokta bulunmamakta, Ara sıra bazı türk firmalar getirse de yeterli çeşit bulunamadigindan sıkıntı teşkil etmekte. O yuzden ilk işimiz yıllık çayımızı getirmek olucaktir. Ayrıca hemen ikinci aklımıza gelen TÜRK KAHVESI ise yine bulunamadigindan yanımızda getirmemiz gereken seylerdendir. Kahve için cezve bazı aktarlarda ve zuccaciyecilerde bulunuyor ama sıkı bir tiryaki iseniz kahve makinenizi getirmenizi öneririm. Caydanliga gelince, Temara'da bir zücaciye toptancisinda ve AL MANAL denilen çarşıda bulabiliyoruz ama yine ilk tasinmada yanımızda getirmekte fayda var. Hele de Fransızca yahut Arapça bilmiyorsanız alişana kadar alışverişten uzak durmanız hem ekonomik açıdan hemde yer tespiti açısından sizi büyük bir yükten kurtaracaktır. Çay bardağı getirmenize gerek yok çünkü büyük marketlerde bulunuyor, çay kaşığı mutlaka getirilmesi gerekenlerden eğer tiryaki iseniz, ayrıca Kahve fincanlarimiz gibisi bulunamıyor malesef. 
 Diğer ürünler için ise bir liste paylaşacağım ve bu listeden faydalanabilirsiniz.
 
 Kırmızı Mercimek ; Marketlerde ve aktarlarda bulunuyor.
 Bulgur ; Marketlerde ve aktarlarda bulunuyor.
 Sumak ; Total Benzin Istasyonundaki ufak markette. Adres Route des zaeres yolu üzeri 
 Pul biber ;Total Benzin Istasyonundaki ufak markette. Adres Route des zaeres yolu üzeri.
 Beyaz Peynir; Her ne kadar Tam anlamıyla Türk Peynirini tutamasa da ve çok tuzlu olsa da Petida adında bir konserve peynir satılıyor Carrefour Gourmet lerde. Ayrıca Suriyeli bakkallarda da benzeyen tur var lakin en iyisi Cazablankadan yeni kesfettigimiz ve gonderimde yapan bir toptancı. 
 Çörek otu ; aktarlarda bulunuyor.
 Rezene; çay yapmak için aldığım rezene tohumlarının tadı hicbirzaman Türkiye'dekini tutmadı malesef. 
 Ada Çayı kurutulmuş olarak asla bulamadiklairmdan.
 Yenibahar bulamadık henüz.
Bayan ic camasiri oldukca pahali.Ayni sekilde ayakkabi ve giyim pahali. Cocuk icin hersey pahali ve cosit az.
Ozel bir hobi sahibiyseniz malzemelerinizi getirmenizde fayda var, ornegin Orgu ipi yok. Dantel ipi de bulamadik henuz.
Duduklu Tencere bulmak zor.
Kaliteli Pamuklu nevresim zor ustelik Yorgan kiliflari gecirmeli degil.
Makyaj malzemeleri pahali

 
 Fas dışardan göründüğü kadar ucuz bir ülke sayılmaz, sebze ve meyve anlamında bolluk var lakin fiyatlar Türkiye ile çok farklı değil. Burada alışveriş yaptığımız üç ya da dört büyük market var onlardan birincisi Marjan denilen bir market ki zaten tekel konumuna yakın derecede her yerde bulacağınız bu marketin büyük versiyonlarından alışveriş yaptığınızda bazı Türk ürünlerini nadiren de olsa bulabilirsiniz. Bir diğer marketimiz Carrefour. Carrefourlarda çok başarılı değil maalesef ürün bakımından Türk ürünleri bulmamız çok zor Sadece Carrefour Gurme isimli bir versiyonu var, Migros Gurme standardında bir market orada beyaz peynirimizi bulabiliyoruz aşağıda linkini paylaşacağım. Bir kutu konserve beyaz peynir bulabiliyoruz ve baharat larımızı bulabiliyoruz 
 
 Giyim-kuşam kısmına gelince kesinlikle Fas'ta giyim alışverişi yapamıyoruz çünkü hem oldukça pahalı, hem de istediğimiz beden ve kaliteli ürünü bulmakta zorlanıyoruz. Çoğu avrupalı markalar Fransız İspanyol ürünler ve fiyatları çok pahalı.
 Türk markalarımız da pazara girmeye başladı elbette lakin onlarında fiyatları oldukça yüksek kalıyor malesef. LC Waikiki nin Kazablanka CASAPORT tren garindaki outlet mağazası dışında pek elimiz gitmiyor. 
 Koton ve Defacto da yaygınlaşmaya başladı.
 Dolayısıyla getirebildiğiniz kadar kıyafet getirmenizi öneriyorum. Hatta Faslılar bile Türkiye ye gidip valiz doldurup geliyorlar. 
 
 Rabat'ta birkaç tane AVM var en önemli ve en eski olan AVM Megamall buradaki mağazalar oldukça yüksek fiyatlı ve yabancı markalar bulunuyor. Alışveriş merkezlerinin içerisinde herzaman bir çocuk oyun alanı var ama geneli bakımsız ve hijyen eksikliği var yahut çok pahalı.
 Diğer bir yeni açılan AVM Riyad Square bu AVM'de Türk mağazalarda var. Koton DeFacto ve güzel bir brikolaj mağazası var.
 
bunların dışında daha ufak çaplı bir market olan Aswakassalam isimli markette daha orta seviyey hitab eden ürünler bulabilirsiniz. 
 
 Son olarak BİM'den bahsetmek istiyorum.Burada BİM marketleri sık sık karşılaşabiliriz daha orta ekonomik seviyenin bulunduğu mahallelerde görebilirsiniz. Lakin içerisinde Türk ürünleri çok çok az, dolayısıyla hayal ettiğiniz hiçbir şeyi bulamıyorsunuz. Sadece bisküvi ve çikolata markalarimizi bulabiliyorsunuz. 
 
 Rabat'ta birşeyler yiyip içmekten bahsedecek olursak çok orjinal yemekler, yöresel lezzetler oldukça kolay ve uygun fiyata ulasabileceginiz şeyler. Yeni modaya uyan hamburgerciler ve tacos adını verdikleri dürümcüler de oldukça gözde.
 Evlere servis için çok gelişmiş olmasa da JUMIAFOOD ve GLOVO uygulamalarında tek tük şeyler bulabiliyorusnuz. RAMAZANDA TÜM RESTORANLAR KAPALIDIR DIKKAT aklıma gelmişken not edeyim dedim. Ramazanda şöyle bir iftar yapalım dışarı çıkalım hayaliniz varsa üzgünüm. Fas geleneklerinde iftar ailecek yapıldığı için hep evde olunuyor ve hiçbir mekan açık olmuyor. Ramazana özel tatlısı SBEKKIA isimli kızarmış ve serbetlenmis bir tatlı yani sıra hazır hamur işleri yiyorlar. HARIRA çorbasını söylemeden geçmeyelim ki daha önceki yazılarımda tarifini de vermiştim. Yeni açılan restoranları Facebook üzerinden takip etmekte fayda var. 
 
 Fasa geldiğinizde ilk dikkat etmeniz gereken konu salatalardaki hijyen. Özellikle kivirciklar çok iyi yıkanmamış olabiliyor. 
 
 Fas ta Türkiyedekinin aksina sabit pazar yerleri bulunuyor yani haftanın hergunu gidip alışverişinizi yapabileceğiniz çarşı yerlerinde sebze meyve ve hatta Tavuk( tavukhane dediğimiz yerlerde Beyaz kanatlı piliçler , ki çoğu yürüyemiyor fabrika tavukları, anında kesilip taze olarak size paketleniyor soyma işi de onlara ait ama oradaki hijyen ve tavuğun fabrika tavuğu olması durumu biraz itici açıkçası)
 
 Fas ta bakkalcilik çok iyi, heryerde ufak bakkallar var ve içine dünya sığıyor. Ne ararsanız bulacağınız bakkallarda daha çok Türk ürünü var. Örneğin #selpak tuvalet kâğıdı veya #Canbebe bebek bezi bakkalda daha ucuz. 
 
 Mobilya için eğer evinizi sıfırdan döşemek istiyorsanız, sizlere tavsiye edebileceğimiz bazı mağazalar var en yakın #Kitea mağazası buraların en kapsamlı ve detaylı #ıkea kopyası bir mağaza. Kalitesi tartışılır lakin her gam ve fiyata uygun ürün bulmak mümkün.
 
 Ardindan #IKEA geliyor fiyatlar pahalı olsa da hem çeşit hemde pratik olması açısından tercih edilir. Bu ikisi dışında yerel üreticiler mobilyacilarda da olcunuze göre yaptırmanız mümkün.
 
 Rabat'ta ikinci el pazarı çok akıcı, ama bunun için Facebookta uygun gruplara üye olmanız gerekmekte. 
 
 
 Görevi sona erip ülkeden ayrılacak olan fransızlar ve diğer expatlar tüm eşyalarını gruplar aracılığıyla satışa sunuyor. 
 
 Eğer bürokratsanız yahut Büyükelçilik çalışanı iseniz iseniz sarı plaka yani özel plakalı araç hakkınız var. 
 Eğer normal ikinci el araç alacaksınız fiyatlar Türkiye'dekinden ucuz değil. 
 
 Yeni araç almayı düşünüyorsanız kolayca kredi veren kredi kuruluşları bulabilirsiniz. 
 
 
 Detaylı bir yazı oldu umarım aradığınızı bir nebze de olsa bulabilirsiniz.
 
 Aşağıda linkleri bulabilirsiniz.
 
 
 
 & Rabat ta kırmızı mercimek ve helva gibi ürünleri bulacağınız ufacık bir benzinci marketinin adresi buraya tiklayiniz
 
 & Marjane isimli en büyük marketler zinciri tiklayiniz. 

& Total Benzin Istasyonu icin tiklayiniz


Yorumlar

Popüler Yayınlar