BIRAZ GEZELIM


#Suvayr veya #Essaouira eski adıyla Mogador veya Mogadore, #Fas 'ın Atlantik kıyısında bulunan bir şehirdir. Şehirde tarih öncesi zamandan beridir yerleşim bulunmaktadır. Ayrıca şehrin merkezi UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Şehir ayrıca bir körfezin kıyısında bulunur. Bu körfez, kısmen Purpuraires Adaları tarafından dalgalardan korunmaktadır. Berberi dilinde Amogdol ("iyi korunan"), Portekizce: Mogador, İspanyolca: Mogadur, Fransızca: Mogador diye de adlandırılır.







Fas hem krallık, hem de demokrasiyle yönetiliyor. Demokrasi var var olmasına ancak bir yasa tasarısı kraldan veto yerse o tasarı bir daha gündeme getirilmiyor.
Fas’ta milletvekili maaşı 3 bin 200 Euro. Bakanlar 7 bin euro , Başbakan 9 bin Euro maaş alıyor. 5 yılda bir seçim yapılıyor.Bir vekil ikinci 5 yılda da seçilirse maaşının yarısı kesiliyor. Jandarma, polis 550 Euro maaş alıyor. Mecburi askerliğin olmadığı Fas’ta,18 ay eğitim alan kişiler maaşlı olarak askerliğe devam ediyorlar.












Atlas dağlarında bulunan küçük bir şehir #ifrane Kış döneminde kayak ve dinlenme merkezi oluyor. Afrika kıtasının en soğuk olduğu bölge burası. Geçmiş yıllardan günümüze dek sıfırın altında 23,9 derece ile en soğuk sıcaklık rekoruna sahip bir şehir. Evlerin çatıları da bu yüzden oldukça eğimli yapılıyor.
Dağ evleri şeklinde inşa edilen bahçeli evlerden oluşuyor ve şehirde çok fazla ağaç oluyor. Ağaçlar ile evler iç içe gibi düşünebiliriz. Özellikle 1. dünya savaşından sonra 19. yüzyıl endüstri merkezli şehirlerin sorunlarını çözmeye yönelik bir proje olarak tasarlanmış.
Ifrane'daki şehir planı da 1920'lerde bir garden city modeli olarak çizilmiş ve hayata geçirilmeye başlanmış.
Şifalı sıcak su kaynakları da bu bölgeyi değerli yapıyor. Sudan gelen sağlık (SPA) hizmeti yine Ifrane'deki Michlifen merkezi tarafından buraya gelen konuklara veriliyor. Burada yaşayan insanlar sakin, stresten uzak bir hayat sürüyorlar. #ifrane #morocco #maroc








KAYNAK   https://www.facebook.com/groups/135395870443163/?fref=gs&dti=135395870443163&hc_location=group_dialog












Yorumlar

Popüler Yayınlar